Makluman Tarikh Mahkamah & Isu Semasa

Friday, July 3, 2009

Mahkamah Arah PKNS Bayar PembeliKesabaran pembeli menghadapi kes tuntutan mereka berbaloi apabila mahkamah memutuskan PKNS bersalah kerana gagal menyerahkan pemilikan rumah sebagaimana yang dijanjikan.

Yang menariknya, hanya 17 orang pembeli sahaja yang memfailkan tuntutan mereka berbanding dengan Tuntutan Gantirugi dan kembalikan Wang Pembeli Desa Kerayong Indah yang berjumlah 350 orang ini.

Menurut hakim Mahkamah Sesyen, tiada apa-apa isu yang perlu dibicarakan di dalam kes tuntutan tersebut. Ianya amat jelas, kerana PKNS GAGAL menyiapkan rumah seperti yang dijanjikan. Kes ini sama seperti kes yang sedang kita hadapi sekarang.

Apa yang kita kesalkan ialah, pihak defendan seringkali cuba melengah-lengahkan kes seperti terlupa tarikh mahkamah, tidak hadir di mahkamah dan sebagainya yang menyebabkan proses dokumentasi telah menjangkau masa lebih dari 2 tahun sejak kita memfailkanya pada 24hb. April 2007 yang lalu.

Baik semasa pemerintahan Barisan Nasional, mahupun Pakatan Rakyat, SAMA sahaja. Sebelum dapat memerintah, berbagai-bagai janji yang dicanangkan...tetapi apabila telah memerintah, lihat sahajalah...Malahan perjumpaan kita yang lalu cuma dihadiri oleh jawatankuasa Task Force sahaja tanpa kehadiran YB Saari Sungib seperti yang mereka janjikan.

Nak jumpa MB, jauh sekali...kalau dapat jumpapun, kita akan ditempelak seperti yang dialami oleh salah seorang pembeli DKI. disini

Tetapi jika ianya melibatkan isu populariti, maka cepat sangat menyempilkan muka di hadapan wartawan atau media. Malahan Surat Terbuka yang kita hantar, langsung tidak diendahkan oleh mereka. Cuma ada 2 wakil rakyat sahaja (YB Nurul Izzah dan YB PAS) yang menjawabnya yang kemudiannya sepi begitu sahaja....

InsyaAllah, kita akan menjadikan kes ini sebagai rujukan di mahkamah terhadap kes kita nanti apabila perbicaraan bermula pada penghujung bulan Julai 2009 ini.

Marilah bersama-sama untuk menuntut hak kita sebagai pembeli. Janganlah ada diantara kita masih lagi terpedaya dengan janji-janji untuk menyiapkan rumah apabila mereka membawa masuk pemaju yang dikatakan lebih berwibawa daripada Bumi Circle dan Probil Sonati.

Ingatlah, apabila kita menurunkan tandatangan di atas perjanjian baru yang diberitakan akan diedarkan di dalam tempoh 1 atau 2 minggu ini, maka secara automatiknya kita akan hilang kelayakan untuk membuat tuntutan.

Fikir-fikirkanlah......No comments: