Makluman Tarikh Mahkamah & Isu Semasa

Thursday, June 19, 2008

Pra-Bicara 19 Jun 2008

Pra-Bicara yang telah berlangsung pada pagi tadi Khamis 19 Jun 2008 di Kamar Hakim, Mahkamah Tinggi (Sivil) 2, Mahkamah Tinggi Shah Alam, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan berjalan dengan lancar.

Peguam Wan Shahrizal yang mewakili pembeli telah masuk ke Kamar Hakim Dato' Alizatul Khair Bte Osman Khairuddin bersama dengan Peguam Yusman yang mewakili Bumi Circle dan Penolong Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri Selangor Puan Aimi Hajar Binti Dato' Mohd Ridzwan tepat jam 10:50 pagi di Mahkamah Tinggi (Sivil) 2.

Bumi Circle yang masih lagi belum memfailkan Pembelaan seperti yang diminta oleh YA Hakim semasa tuntutan mendapatkan JID pada 5 Mac 2008 yang lalu, telah diarahkan sekali lagi oleh YA
Hakim untuk memfailkan Pembelaan mereka di Pejabat Pendaftar Mahkamah di dalam tempoh 14 hari daripada tarikh hari ini. Walaupun kita amat kesal dengan kelewatan Bumi Circle memfailkan Pembelaan ini, namun peraturan mahkamah yang membenarkan penangguhan ini terpaksa diterima juga.

Setelah meneliti segala dokumen dan penghujahan semua pihak, maka YA Hakim Dato' Alizatul telah menetapkan tarikh untuk Menetapkan Sebutan Kes bagi Pembeli Kumpulan-1 ini adalah pada Rabu 5 November 2008 nanti.

Walaubagaimanapun, sebelum itu, pihak Defendan Bumi Circle telah memfailkan pembelaan mereka terhadap Pembeli Kumpulan 2 dan Kumpulan 3 yang mana tarikh bagi menetapkan Sebutan Kes adalah pada 5 Ogos 2008 di Mahkamah Tinggi (Sivil) 1 nanti.

InsyaAllah, saya akan upload maklumat pembelaan Defendan Bumi Circle sedikit masa lagi di dalam laman "blog khas" untuk pengetahuan semua pembeli yang terlibat.


No comments: