Makluman Tarikh Mahkamah & Isu Semasa

Saturday, April 5, 2008

Isu Tanah - Apakah DKI Terlibat Sama?
Isu penyelewengan tanah di Negeri Selangor semakin bertambah hangat bilamana banyak pihak saling menuding jari sesama mereka untuk mengelakkan daripada dipersalahkan. Nilaian penyelewangan tersebut dianggarkan mencecah ratusan jutaan ringgit.

Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj ibni Almarhum Sultan Sir Hisamuddin Alam Shah Al-Haj pernah menitahkan “Habis dah tanah negeri Selangor” sebagai menyatakan kekesalan baginda terhadap kemelut masalah penyelewengan tanah yang berlaku di Selangor ini. Ianya seakan telah menjadi satu barah yang tidak langsung mahu diselesaikan sejak sekian lama oleh mereka yang telah diberikan kuasa oleh rakyat jelata.

Mantan Menteri Besar Selangor Dato' Seri Mohamad Khir Toyo di dalam kenyataan memberitahu bahawa masalah penyelewengan tanah yang dilaporkan baru-baru ini adalah berpunca daripada masalah dalaman yang melibatkan pegawai Pejabat Tanah dan Galian (PTG) itu sendiri tanpa melibatkan mana-mana exco.

Tambah beliau lagi, kes penipuan berkaitan tanah melibatkan sindiket-sindekit dengan kakitangan atau Pegawai di Pejabat Tanah dan Daerah memalsukan nama-nama pada geran tanah. Malahan akuinya lagi bahawa perkara ini telah berlaku sejak sebelum beliau menjadi MB Selangor lagi.

Komen Blogger :
Kalau Mantan MB Selangor tersebut tidak melakukan apa-apa penyelewengan, tiada apa yang perlu dibimbangkan sehingga beriaya-iya benar menjelaskan kepada wartawan tentang bagaimana penyelewengan tersebut berlaku. Kalau dah tahu adanya penyelewengan, mengapa perlu disimpan fail tersebut? Apakah beliau sendiri tidak terlibat sama seperti
aduan rasuah oleh anggota UmNO Sungai Besar pada 14 Feb 2008 lalu. Aduan Sdr Ahmad Lutfi pada 23 Oktober 2001 di BPR Putrajaya seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini.

Bagaimana pula dengan kes seorang pegawai muda PTG yang baru berusia 26 tahun dan tak sampai 3 tahun bekerja telah memilik wang simpanan hampir setengah juta ringgit selain daripada harta dan kemewahan yang melebihi daripada kemampuannya? Adakah ia merupakan kes yang terpinggir juga sedangkan beliau sebagai ketua kerajaan negeri yang mempunyai kuasa untuk mengelakkan perkara yang seumpama ini daripada berlaku. Sehingga ke hari ini kita tidak mendengar apa-apa tentang kes tersebut. Mana perginya maruah kerajaan negeri yangmana tanah-tanah di Selangor begitu bebas diperdagangkan untuk kepentingan masing-masing?

Sementara itu, MB Selangor Tan Sri Abdul Khalid di dalam kenyataannya memaklumkan bahawa siasatan akan dan telahpun dijalankan bagi mengenalpasti jika terdapatnya unsur-unsur penyelewengan dan individu mahupun pihak luar. Hasil siasatan akan diumumkan pada Isnin 7 April 2008 nanti. Katanya lagi, siasatan tersebut akan melibatkan kesemua tanah-tanah di Selangor yang melibatkan 9 buah Pejabat Tanah dan Daerah.

Komen Blogger :
Sekiranya tanah Rezab Melayu yang terlibat di dalam program Pembesaran Kampung, Desa Kerayong Indah seluas 216 ekar ini berlakunya unsur-unsur penipuan yang mana ada pihak yang mengambil kesempatan dengan menukar milik tanah secara tidak sah, maka kita berharap Kerajaan Negeri dapat membawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

Saya masih ingat pada tahun 1999 yang lalu bilamana saya menanyakan tentang beberapa lot yang lebih besar daripada 4,000 kaki persegi seperti yang terdapat di dalam pelan
projek seluas 216 ekar tersebut. Kerani Bumi Circle memaklumkan kepada saya bahawa lot-lot tersebut yang terletak di puncak bukit telah ditandakan dan diperuntukkan KHAS untuk beberapa orang VIP. Inilah yang menguatkan lagi keyakinan saya bahawa projek seluas 216 ekar ini juga terlibat dengan penipuan demi penipuan termasuk juga beberapa lot yang masih belum ada sebarang binaan tetapi pihak Bumi Circle telah membuat tuntutan bayaran daripada pihak bank pembiaya.

Link :
1. Tranung Kite
2. No2UmNO

No comments: